Dezvoltare personală și profesională la școlile de vară UAIC

Serviciul pentru Studenți și Absolvenți a organizat în perioada 3-30 iulie 2023 o serie de activități și workshop-uri în cadrul celor școlilor de vară ale Universității „Alexandru Ioan Cuza”, finanțate prin proiectul ROSE. Peste 400 de elevi din clasele IX-XII au participat la sesiuni menite să-i ajute în dezvoltarea personală și profesională.

Printre workshop-urile desfășurate în cadrul școlilor de vară precum Geo-Geo (Facultatea de Geografie și Geologie), LiteratIS (Facultatea de Litere), EconomIS (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), TEOSPOR (Facultățile de Teologie Romano-Catolică și Educație Fizică și Sport), INFORMAT (Facultățile de Informatică și Matematică), TEOIST (Facultățile de Teologie Ortodoxă și de Istorie) și Devo (Facultatea de Psihologie și Științele Educației) s-au numărat sesiuni de dezvoltare a inteligenței emoționale, sesiuni de stabilire a obiectivelor personale, precum și sesiuni de consiliere în carieră susținute de specialiștii Serviciului pentru Studenți și Absolvenți. De asemenea, elevii au avut parte de vizite la câteva dintre cele mai importante companii din Iași, unde au putut să interacționeze direct cu angajatorii.

Ce ne-au spus elevii:

  • „De azi aleg cu grijă obiectivele astfel încât să le pot îndeplini!”
  • „Nu ar trebui să renunț la visurile mele din cauza confortului, chiar dacă este greu, nu înseamnă că este imposibil”
  • „De acum încolo o să mă pun pe primul loc”
  • „Mi-a plăcut mult faptul că orele au fost interactive, că am avut cu toții o discuție liberă și că am învățat care este stilul meu de luat decizii”

Inițiativele Serviciului pentru Studenți și Absolvenți se înscriu în demersul mai amplu al UAIC de a sprijini elevii din categorii defavorizate să finalizeze liceul și să continue studiile universitare. Prin programe precum școlile de vară se urmărește combaterea abandonului școlar și creșterea accesului la educație superior.

Tot pentru elevi, consilierii în dezvoltare profesională ai Serviciului au organizat, în perioada martie-iulie 2023, workshopuri online pe tema „Cum să-ți alegi facultatea”. Evenimentul le-a oferit elevilor oferi ocazia să explorezi pasiunile și talentele, valorile pe care le apreciază, oportunitățile de carieră și ceea ce îți doreau să facă în viitor. Elevii au primit, de asemenea, informații prețioase despre cum să pornească pe drumul unei cariere de succes, începând cu alegerea facultății potrivite. Workshopurile au fost susținute și față în față în liceele din România și Republica Moldova care au primit echipa Caravanei Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

De altfel, Serviciul pentru Studenți și Absolvenți al UAIC oferă pe tot parcursul anului o gamă variată de servicii menite să sprijine studenții în dezvoltarea lor academică și profesională. Printre acestea se numără: consiliere în carieră, consiliere psihologică, organizarea de târguri de joburi și evenimente de networking, precum și diverse workshop-uri și traininguri.

Prin activitățile desfășurate atât în timpul anului universitar, cât și în vacanța de vară, Serviciul pentru Studenți și Absolvenți își propune să ofere tuturor tinerilor sprijinul necesar pentru a-și atinge potențialul maxim.