Informații pentru părinți

Se spune că există un moment în care orice copil încetează a mai fi copil. Părinţii, însă, nu încetează niciodată să fie părinţi.

Pentru că înţelegem acest lucru şi pentru că suntem convinşi că familia cel mai important sprijin pentru un tânăr adult, am creat această pagină special pentru dumneavoastră. Veţi găsi, mai jos, informaţii pe care orice părinte ar trebui să le ştie despre universitate.

NOU! Înscrieți-vă pentru a participa la evenimentul de informare dedicat părinților de la începutul anului universitar: tinyurl.com/parintiUAIC

 

La ce trebuie să fie atent candidatul în perioada imediat următoare?

Este important să știți că primele liste cu rezultate nu sunt cele finale.  În urma retragerii unor candidați, se vor elibera locuri și  va scădea ultima medie. În cazul în care candidatul nu a intrat din prima, urmăriți în continuare site-ul facultății, vor fi publicate noi liste, după perioada de confirmare a locurilor. Condiția  pentru a fi luat în considerare pe acele liste este ca dosarul să nu fie retras.

Informații suplimentare: site-urile facultăților

 

Unde va locui?

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” pune la dispoziţie aproximativ 6000 de locuri de cazare în campusurile sale. Confortul camerelor diferă în funcţie de tariful de cazare: de la camere standard cu patru sau cinci locuri pentru care tariful de cazare este 120 de lei/lună, până la camere în condiţii “hoteliere”, cu un tarif de cazare de 500 de lei / lună.  Opțiunea pentru cazare trebuie bifată pe fișa de înscriere.

Pentru a vedea informaţii despre fiecare campus şi cămin în parte, tarife de cazare actualizate și numărul de locuri disponibile, accesaţi pagina de Cazare.

Unde se poate mânca în campus?

Studenţii universităţii au, la doar cinci minute de facultate, o cantină deschisă zilnic între orele 7.00 – 20.00. Aici, ei pot mânca o masă completă cu mâncare caldă şi gustoasă (supă, fel principal, desert), scoţând din buzunare aproximativ 10 lei. Studenţii universităţii plătesc doar 50% din preţul real al mâncării şi cu 20% mai puţin decât profesorii şi angajaţii universităţii. Studenţii cazaţi în căminele Gaudeamus şi Akademos au la dispoziţie restaurantul căminului.

Ce fel de mâncare este la cantina UAIC?

Meniul cantinei este la fel de bogat ca cel al unui restaurant obişnuit, iar studenţii îşi pot alege porţiile “a-la-carte”. Indiferent de meniul zilei, nu lipsesc niciodată:

 • cirobe şi supe
 • garnituri (piure, pilaf, mâncare de mazăre etc.)
 • fripturi (piept de pui, cotlet, cordon bleu)
 • preparate diverse (sarmale, mămăligă cu smântănă şi diverse specialităţi ale zilei)
 • salate
 • desert

Regimuri speciale

În fiecare zi există preparate care sunt potrivite celor care urmează o dietă vegetariană sau lacto-vegetariană.  De asemenea, în perioadele de post, numărul preparatelor vegetariene este mai mare, astfel încât studenţii credincioşi să poată ţine post pe perioade mai îndelungate, continuând să se alimenteze echilibrat.

Cum este preparată mâncarea?

În bucătăria cantinei lucrează atât bucătărese profesioniste, cât şi studenţi care au job-uri de jumătate de normă. Tot ce se întâmplă în “culisele” cantinei – de la spălarea vaselor până la prepararea mâncării – este supravegheat prin camere video şi inspectat, periodic.

Informații suplimentare: Cantine

Ce se întâmplă când are o problemă de sănătate?

Studenţii au la dispoziţie un Cabinet Medical, chiar în campusul Titu Maiorescu, la câteva minute de facultate. Ei se pot înscrie pe listele cabinetului medical, fără să renunţe la medicul de familie de acasă. La cabinetul medical, studenţii se pot vaccina gratuit – atunci când se organizează campanii – pot primi reţete sau trimiteri la medici de specialitate.

Pentru mai multe detalii, accesaţi pagina cabinetului medical.

Ce se întâmplă când trece printr-o perioadă mai grea?

Studenţia este preserată, inevitabil, cu momente frumoase şi momente dificile. În special în timpul sesiunilor de examene, tinerii trec prin momente de stres, oboseală şi nesiguranţă. În aceste momente, fiţi siguri că îi vor avea alături de ei cel puţin pe colegii de cameră şi colegii  de grupă.

Mai mult de atât, prin Departamentul „Servicii pentru Studenți și Absolvenți” (DSSA),  universitatea organizează traininguri şi seminarii care să uşureze aceste perioade dificile:

 • trainiguri de învăţare şi de luare de notiţe
 • trainiguri de management al timpului
 • traininguri de lucru în echipă

Acelaşi serviciu asigură şi consiliere de urgenţă pentru depăşirea situaţiilor de criză, dezvoltarea resurselor personale şi autocunoaştere.

 

La cine poate apela pentru sfaturi şi sprijin în carieră?

Pentru un tânăr, perioada studenţiei este cea mai concentrată în oportunităţi profesionale, academice şi de dezvoltare profesională. De la workshopuri, concursuri, vonluntariat până la stagii de bursă în străinătate, internship-uri în companii şi chiar posibilitatea dezvoltării unei afaeri proprii – şansele de afirmare nu lipsesc.

Orice activitate extra-curriculară îi ajută foarte mult pe studenţi să îşi formeze o experienţă profesională consistentă încă din timpul facultăţii, să se facă remarcaţi sau să îndrepte spre un traseu profesional bine definit.

Pentru a veni în sprijinul afirmării lor profesionale, universitatea pune la dispoziţie, prin intermediul Departamentul „Servicii pentru Studenți și Absolvenți” (DSSA), o serie de servicii la care pot apela în orice moment:

 • Evaluarea intereselor / valorilor / abilităţilor
 • Asistenţă pentru realizarea C.V-ului;
 • Asistenţă pentru realizarea scrisorii de motivaţie;
 • Consiliere pentru luarea deciziilor privind cariera;
 • Consiliere pentru construirea planului carierei;
 • Informaţii privind oferta de studii postuniversitare şi posibilităţi de finanţare;
 • Tehnici de redactare a documentelor academice (CV academic, scrisoare de motivaţie, proiect de studiu etc.);
 • Asistenţă pentru depunerea candidaturii la studii în străinătate;
 • Asistenţă pentru depunerea candidaturii la programul Erasmus;
 • Asistenţă pentru prezentarea la interviul de selecţie;
 • Asistenţă pentru utilizarea internetului în căutarea unui loc de muncă;

Cum puteţi afla situaţia notelor?

Studenţii au mereu acces la situaţia notelor prin intermediului site-ului esims: http://simsweb.uaic.ro/

Fiecare cont este protejat printr-un nume de utilizator şi o parolă personală a studentului.

Spre deosebire de anii de liceu, în care notele erau accesibile atât elevului, cât şi părintelui, în facultate notele sunt confidenţiale. Acest lucru înseamnă că singura persoană care are acces la notele de la examene este studentul, astfel încât singurul mod prin care puteţi afla situaţia fiului / fiicei este să vi le spună personal.

Facultatea nu dă informaţii despre situaţia notelor şi nu eliberează foii matricole nici unei alte persoane în afară de student.

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn