Poveste. Manuela IFTIMOAEI

Povestea mea este despre dragostea față de oameni și despre modul în care mi-am ales drumul profesional, fiind animată de convingerea că pot face lumea mai bună.

După abolvirea secției de Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și a unui master în Probațiune şi reinserţie socială am avut de ales, în aceeași zi, între două job-uri: unul la o instituție de stat, câștigat prin concurs și altul, pe o perioadă determinată de 1 an de zile, la o cunoscută organizație nonguvernamentală din Iași, filială a unui ONG din Statele Unite. Nu am stat mult pe gânduri și am ales a doua variantă, deși familia mea încerca să imi prezinte altenativa ca fiind mai sigură.

Această alegere avea să îmi deschidă un drum cu totul nou pentru acea perioadă, având în vedere că ONG-urile începeau să devină din ce în ce mai vizibile datorită programelor pe care le desfășurau pentru comunitate și pentru faptul că începeau să opereze cu un noi concepte la începutul anilor 2000: granturi și proiecte.

După 1 an de zile petrecut în filiala Iaşi a HOLT International Children Services, în anul 2002, mi s-a oferit șansa de aplica pe un grant și de a înființa împreună cu o altă colegă un nou ONG, ce avea să dobândească, în timp, un nume sonor la nivel local și național: Fundația „Alături de Voi” România. Am plecat la drum cu un buget de 25.000 dolari americani, o Dacia Break și câteva echipamente primite din donații.

Cu multă pasiune, putere de muncă și entuziasm am început să creștem organizația și să includem în programele noastre cât mai mulți copii, tineri și persoane care aveau nevoie de sprijin. Unii dintre ei au devenit angajații Fundației, astfel că, în anul 2014 număram aproximativ 100 de persoane angajate, dintre care 36 de persoane erau cu dizabilități. Am trecut treptat, în funcție de nevoile și problemele identificate, de la programele de asistență psiho-socială, la atelierele de terapie ocupațională, la primele structuri de economie socială, la primele locuri de muncă asistate și la primele afaceri sociale dezvoltate în cadrul întreprinderii sociale, cunsocute sub denumirea de „Util Deco”.

Pentru că m-am regăsit foarte mult în lumea proiectelor, am ocupat în cadrul fundației poziția de director programe iar de-a lungul celor 16 ani am accesat peste 77 de proiecte pe diferite programe şi linii de finanţare: de la donatori internaționali la granturile de preaderare tip PHARE, la fondurile structurale, fonduri transfrontaliere și granturi ale Comisiei Europene. Peste 18 milioane de Euro au fost atrași în comunitatea ieșeană prin intermediul cărora au fost derulate proiecte educaționale, sociale, de integrare în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile și cu dizabilități, de activităţi educaționale non-formale în cadrul celor 3 cetre de zi ale fundației. ADV înseamnă locul în care am crescut profesional, în care am avut libertatea de a-mi aduce contribuția la dezvoltarea programelor încă de la înființarea fundației, locul în care îmi face plăcere să vin în fiecare zi, în care am descoperit oameni și colegi minunați, spațiul în care mă simt în elementul meu. Avem o cultură organizațională puternică iar cine ne deschide ușa simte imediat acel ”ceva” ce ne diferențiază de alte organizații sau companii.

Și ar mai fi multe de povestit… dacă ești doar curios sau chiar dorești să afli mai multe din tainele unei povești de succes, te aștept „La ceai cu un profesionist” ONG-ist.

Mai multe despre evenimentul „La ceai cu un profesionist” puteți găsi aici.

Înscrie-te și tu la eveniment accesând linkul: bit.ly/formslaceai9

Nu uita să dai Like, Love and Share și paginii noastre de facebook unde te așteptăm cu nenumărate alte oportunități de dezvoltare personală și carieră: facebook.com/servicii.studentiUAIC

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Your email address will not be published. Required fields are marked *