Poveste. De Dr. Cătălin Mihai CHIRIȚĂ

Mi-au plăcut întotdeauna științele exacte. Matematica, fizica și aplicații ale acestor științe în viața de zi cu zi. Un calculator, o clădire, un drum nu iau naștere fără științele exacte.

Ar putea lua naștere fără drept? Ar putea Creația să evolueze în lipsa unor limite?

Ceea ce am învățat în peste douăzeci de ani de magistratură este că nu există certitudini! Că Dreptatea nu poate fi „făcută”, ea există în eter și că, mai devreme sau mai târziu, se va manifesta restabilind echilibrul rupt prin faptele și acțiunile oricăruia dintre participanți. Fiecare persoana își va găsi motivațiile subiective sau obiective pentru faptele sale, clamându-și dreptatea și dreptul. Și fiecare în parte are dreptul să facă acest lucru.

În aceste condiții care mai este rolul judecătorului în societate? El este chemat să aplice legea – ca emanație a regulilor sociale – în limitele cunoașterii realizată prin probe. Fiecare probă poate fi, este, subiect al îndoielii și incertitudinii.

Regulile societății, concretizate în legi, trebuie să asigure dezvoltarea acesteia. Trebuie să asigure teren fertil pentru realizarea actului de Creație. În timp ce științele exacte lasă loc pentru descoperiri și inovație, dreptul lasă loc pentru interpretări și reinterpretări, ajustări în funcție de societate, de evoluția sau involuția ei. Dreptul este o știință vie care poate fi motorul dezvoltării sau călăul ei.

Dreptul reglementează relațiile sociale dintre indivizi, ca membri ai societății, iar dreptul penal reglementează relațiile dintre indivizi si societate.

Dreptul este despre oameni, despre cum putem trăi împreună și ce sacrificii trebuie să facem pentru a putea trăi împreună.

Un judecător trebuie să găsească acel echilibru între dorințele și trăirile fiecăruia, dar și ale societății. Să răsplătească și să pedepsească, dar nu mai mult decât poate duce fiecare.

După ani de profesie simțurile ți se ascut, experiența își spune cuvântul, automatismele se dezvoltă, iar problemele cu care oamenii vin în fața ta nu te mai impresionează. Ajuți aplicând legea. Uneori, în cauzele ieșite din tipar, te surprinzi gândindu-te la probe, oameni, argumente sau apărări, atunci când ești cu familia sau cu prietenii. Vrei sau nu, iei cu tine câte un pic sau mai mult, din fiecare cauză pe care o soluționezi.

Iar când paharul este plin admiri o Creație: o clădire, o mașină sau un copac în floare.

Mai multe despre evenimentul „La ceai cu un profesionist” puteți găsi aici.

Înscrie-te și tu la eveniment accesând linkul: bit.ly/CeaiCuProfesionisti4


Nu uita să dai Like, Love and Share și paginii noastre de facebook unde te așteptăm cu nenumărate alte oportunități de dezvoltare personală și carieră: facebook.com/DSSAdinUAIC


Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Your email address will not be published. Required fields are marked *