Un cleşte, cineva?

Bună dimineaţa şi bine te-am regăsit pentru un nou exerciţiu pe tema iertării, trăsătura pozitivă de caracter a săptămânii.

Dacă ieri te provocam să-ţi găseşti cuiele din inimă – situaţiile acelea care ţi s-au făcut, pe care le-ai trăit, prin care ai trecut, care te-au făcut să suferi şi pe care nu le-ai uitat sau iertat – astăzi te invităm să faci un pas mai departe.

Planul este să pui mâna pe un cleşte şi să le scoţi, unul câte unul. Planul mai mare, adică. Începem cu cel mai mic dintre cuie, pentru încurajare.

Cleştele despre care vorbim, te-ai prins, desigur, este iertarea.

Iertarea este, de altfel, un fenomen foarte interesant. În condiţiile mult mai vitrege ale trecutului în care trăiau strămoşii noştri, iertarea nu era necesară. Mult mai utile erau furia şi frica (M. Seligman, Authentic happiness). Atunci când cineva îţi încălca teritoriul, furia de ajuta să-l pui imediat la punct (“ochi pentru ochi”), iar frica te ajuta să te mobilizezi şi să fugi (în caz că oponentul era prea puternic).

Iertarea în schimb nu era utilă strămoşilor tăi care purtau piei de animale. Dar ţie îţi este. De ce? Păi pentru că, aşa cum s-a descoperit în urma studiilor despre calitatea vieţii, să ţii ranchiună pentru ceva ce ţi s-a întâmplat în trecut (cuiele, da?) – îţi otrăveşte viaţa în prezent. Îţi afectează şansele de a duce o viaţă fericită.

Iertarea este cea care te ajută să faci pace cu trecutul. Nu neagă că ceea ce ţi s-a întâmplat / spus / făcut în trecut a fost injust, ci implică decizia de a trece mai departe şi a te bucura de viaţa pe care o ai în prezent.

Ceea ce îţi propune şi exerciţiul de astăzi să faci: alege una din situaţiile notate ieri (pe cea mai “mică” şi mai puţin importantă dintre ele) şi foloseşte iertarea pentru a ţi-o scoate din inimă, a te vindeca şi a merge mai departe.

Scrie un email, dă un telefon, sau scrie pur şi simplu o pagină de jurnal pe care nu i-o vei trimite persoanei respective – orice ai nevoie să faci pentru a putea ierta.

Notează apoi cum te-ai simţit pe parcursul exerciţiului şi cum te simţi la final.

Atât, pentru astăzi ajunge. Să ai o zi minunată!

Sursa foto.

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Cred că te-ar interesa și:

Your email address will not be published. Required fields are marked *