Inteligenţa socială

Bună dimineaţa!

Spuneam, cu câteva săptămâni în urmă, la începutul perioadei dedicate valorii numite umanism, că aceasta cuprinde trei trăsături pozitive de caracter. Două dintre acestea (bunătatea şi dragostea) au fost deja subiect de discuţie pentru exerciţiile zilnice din cadrul Anului Dezvoltării Personale.

A mai rămas cea de-a treia: inteligenţa socială. Acesteia îi vom dedica următoarele două săptămâni.

Întreagă valoare numită umanism are legătură cu abilitatea de a te simţi conectat cu oamenii din jurul tău şi a-i trata omeneşte.

Ei bine, dacă primele două trăsături pozitive de caracter sunt mai ales despre capacitatea ta intrinsecă de a trăi respectiva conexiune şi a te preocupa de ea, inteligenţa socială în schimb se referă la abilităţile de bază legate de a cunoaşte oameni, a te descurca în situaţii sociale şi a-ţi face prieteni.

Inteligenţa socială este despre cum foloseşti bunătatea şi dragostea – în relaţiile cu ceilalţi.

Persoanele care posedă inteligenţă socială sunt conştiente de propriile emoţii şi intenţii, precum şi de ale celorlalţi. Indiferent de situaţiile sociale în care se găsesc, aceşti oameni sunt atenţi la sentimentele celorlalţi, fac  eforturi pentru a-i ajuta să se simtă implicaţi şi valorizaţi.

Se spune că inteligenţa socială este unul dintre cei mai buni predictori ai succesului în viaţă.

Hai să vedem împreună: care crezi că sunt diferenţele (şi asemănările) – între ceea ce se înţelege în mod curent prin inteligenţă (ca abilitate cognitivă) – şi inteligenţa socială? Care crezi că este relaţia dintre ele (se implică reciproc? se anulează reciproc?) şi la ce crezi că ne ajută fiecare?

Asta pentru astăzi, ca exerciţiu.

Să ai o zi frumoasă şi plină!

Sursa foto.

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Your email address will not be published. Required fields are marked *