Dragostea şi relaţiile umane

Suntem la finalul perioadei dedicate exerciţiilor pe tema dragostei şi n-am vrea să încheiem această perioadă fără să ne mai asigurăm o dată că ce era mai important de transmis a fost transmis.

Dacă eşti student la Cuza (sau la orice altă Universitate din ţară), dacă ai absolvit recent, dacă încă mai studiezi un master pe o temă dragă ţie – înseamnă că te preocupă educaţia – bravo ţie!

Dacă eşti la început de drum; dacă îţi cauţi un loc de muncă; dacă tocmai ţi-ai deschis o afacere; dacă te gândeşti cum să faci ca să creşti profesional – înseamnă că te preocupă cariera – bravo ţie!

Nu, nu suntem ironici cu felicitările noastre; chiar dimpotrivă: am învăţat în timp ce mult înseamnă preocuparea oamenilor pentru propria creştere şi cât de rară este (aşa că, din nou, dacă azi citeşti exerciţiul acesta, ai toată admiraţia noastră, fără să mai fie nevoie să faci şi altceva!).

Însă ce vrem din toată inima să-ţi transmitem (pentru că şi noi ne străduim să folosim în viaţa noastră de zi cu zi dragostea ca şi trăsătură pozitivă de caracter, aşadar ne pasă de tine!) este importanţa foarte mare a relaţiilor umane. Am zis “foarte mare”? Am zis.

Este suficient să ne aruncăm ochii pe orice studiu despre fericire şi despre starea de bine – făcut cu seriozitate, să citim interviuri ale oamenilor aflaţi nu în a doua parte a vieţii, ci în ultimul sfert al vieţii – sau să întrebăm noi înşine astfel de oameni (bunicii noştri, un profesor în vârstă, un mentor plin de înţelepciune) – unul dintre lucrurile repetate aproape ca o mantră este acesta: în viaţă sunt foarte importante relaţiile umane. Familia. Prietenii. Oamenii dragi.

Una dintre cele mai mari iluzii pe care le trăim este că ei vor fi întotdeauna acolo, că ne putem face oricând timp pentru ei.

Unul dintre cele mai contraintuitive adevăruri este că relaţiile umane nu au grijă de ele singure. Dacă nu facem nimic pentru a avea grijă de ele (nici pentru a le strica!) – de la sine se vor îndrepta spre mai rău, nu spre mai bine!

Aşa că pentru azi, pe foarte scurt, ca exerciţiu, te invităm să-ţi faci un plan pe o săptămână – plan care să presupună a dedica atenţie şi timp oamenilor dragi din viaţa ta. Ceva, cât de mic, în fiecare zi!

O cafea cu un prieten cu care n-ai mai vorbit de mult – între două examene; o îmbrăţişare de la revedere în loc de salutul scurt şi rece dimineaţa; un ceai savurat în prag de seară pe scaunul incomod de la bucătărie împreună cu partenerul de viaţă; un telefon de “ce mai faci, Mama? Cum o mai duci?” – sunt lucruri mici, posibile, la îndemână, care au grijă de relaţiile noastre interumane, menţinându-le vii şi mai presus de toate, calde!

Atât, pentru astăzi ajunge! Să ai o zi plină de sentimente frumoase!

Sursa foto.

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Your email address will not be published. Required fields are marked *