De ce să faci voluntariat sau cum să te dezvolţi profesional din timp

Voluntariatul ca activitate desfăşurată fără recompensă financiară, în folosul comunităţii sau a unei entităţi anume, există de foarte mult timp. Dar pentru tinerii din România încă mai sunt numeroase semne de întrebare legate de motivele pentru care să facă voluntariat. Iată câteva motive pentru care consider că merită să faci voluntariat.

1.  Ai ocazia să te dezvolţi la nivel profesional.

Făcând voluntariat în mod specific, într-o anumită instituţie, poţi afla dacă îţi place să lucrezi în respectiva instituţie sau în respectivul domeniu.

De asemenea poţi învăţa lucruri care te vor ajuta pe viitor (cum să lucrezi cu un anume program informatic, cum să redactezi diverse documente, cum să planifici o serie de activităţi ş.a.

2.     Afli ce îţi place şi ce nu.

Făcând voluntariat ai ocazia să experimentezi diverse domenii de activitate, diverse activităţi în urma cărora descoperi ce anume îţi place sau ce anume nu ţi se potriveşte. Îţi descoperi abilităţi pe care nu ştiai că le ai sau afli că de fapt ceea ce vroiai să faci în carieră nu ţi se potriveşte. Oricare ar fi rezultatul, important este faptul că până să te angajezi poţi avea, prin practicarea voluntariatului, o imagine clară a ceea ce eşti şi ce vrei să fii pe plan profesional.

3.     Cunoşti oameni care te pot ajuta în dezvoltarea profesională.

Ştim cu toţii că meseria mai mult se fură aşa că dacă ai ocazia să lucrezi cu profesionişti din diverse domenii, cu siguranţă vei învăţa ceva de la aceşti. Făcând voluntariat vei avea ocazia să lucrezi cu oameni cu experienţă în domeniu, oameni care te pot învăţa ceva din meseria lor.

4.      Îţi faci noi prieteni.

Să lucrezi ca voluntar înseamnă de multe ori să lucrezi în echipă. Şi lucrul în echipele de voluntari poate fi descris prin două cuvinte: responsabilitate şi distracţie. Voluntarii îşi iau munca în serios, dar făcând lucrurile din pasiune, se şi distrează în acelaşi timp. Ai ocazia să lucrezi cu oameni ca şi tine, cu care împărtăşeşti o serie de pasiuni şi valori şi cu care poţi lega relaţii de prietenie mai  uşor.

 5.     Devii mai responsabil

Lucrând în echipe sau individual, vei avea o serie de sarcini de îndeplinit, va trebui să te încadrezi într-un timp dat şi va trebui să reprezinţi cu responsabilitatea instituţia pentru care lucrezi, pentru a nu aduce prejudicii imaginii acesteia. Vei învăţa să fii responsabil şi, dacă cei din instituţie vor fi mulţumiţi de rezultatele tale, vei primi chiar recomandări ulterioare pentru a aplica la diverse joburi.

Aşadar, a face voluntariat nu reprezintă doar o modalitatea de a-i ajuta pe ceilalţi, ci şi un mod de a te ajuta pe tine să fii pregătit pentru a avea un loc de muncă. Te descoperi pe tine însuţi, îţi dezvolţi abilităţi care te vor ajuta la angajare, ai ocazia să lucrezi cu profesionişti din diverse domenii, îţi faci prieteni noi şi toate astea se întâmplă în timp ce devii mai responsabil, în timp ce creşti.

Articol scris de Maricica Mihăilă.

Maricica Mihăilă este studentă în anul II la Masterul de Dezvoltare Internaţională din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Este voluntară CIPO şi o pasionează lucrul cu tinerii, activităţile non-formale şi traininguri bune. Slăbiciunea ei este cafeaua (nu o refuză niciodată).

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Alma

Bună ziua, Nicoleta!

Dacă dorești să te informăm despre voluntariat, poți să ne faci o vizită la sediu și să discutăm despre asta. Te rugăm să te programezi pentru vizită, așadar trimite-ne un e-mail pe adresa cipo@uaic.ro.

O zi frumoasă!

Your email address will not be published. Required fields are marked *