Cum a fost la ediţia a doua a Bibliotecii Vii

Miercuri, 29 februarie, a avut loc a doua ediţie a evenimentului Biblioteca Vie;  au participat opt cărți din domenii diferite ale psihologiei, științelor educației și resurselor umane și aproximativ 50 de studenți la psihologie, economie, filosofie, litere și drept.

Poţi afla mai multe despre “cărţile” de la această ediţie şi despre poveştile lor de aici: https://cariera.uaic.ro/2012/02/23/cine-sunt-cartile-de-la-biblioteca-vie-editia-a-ii-a/.

La fel ca şi la prima Bibliotecă Vie, şi  această a doua ediţie s-a încheiat cu feedback-uri pozitive atât din partea „cărţilor”, cât şi din partea „cititorilor”. Mai jos găsiţi o parte dintre impresiile participanţilor:

“Cărţi”:

„Iniţiativa “căţii vii” mi se pare o idee extrem de generoasă, cu multe atuuri: o organizare excelentă, profesioniştii invitaţi disponibili şi deschişi, studenţi cu întrebări multe, diverse, cu o curiozitate vie, mult peste timpul alocat ostoirii ei, un cadru superb de desfăşurare. M-a surprins ineditul unor prezenţe printre “cititori”: foşti absolvenţi, colegi de la alte facultăţi sau studenţi care au oricum acces la tine, pur şi simplu oprindu-te pe culoarul facultăţii. Curiozităţile vizând planul dezvoltării profesionale s-au împletit în mod natural cu cele personale, cee ce este firesc atunci când cartea propusă spre răsfoire este de psihologie. In mod particular, regăsirea printre celelalte „cărţi invitate” a unor foşti şi apreciaţi studenţi, azi profesionişti bine ancoraţi în domeniile lor, a fost un motiv suplimentar de a mă simţi bineîn postura de „carte de cărţi”. In esenţă, un gen de acţiune „condamnată” din start la durabilitate şi succes!” (prof. univ. dr. Luminiţa Iacob)

“Am trăit într-o manieră extrem de emoţionantă acest eveniment din foarte multe motive: pentru ca e o idee extraordinară şi pentru că oamenii care au pus-o în practică sunt extraordinari. Motivul intrinsec care m-a adus acolo este principiul „întoarcerii darului”, un principiu pe care îl folosesc în multe aspecte ale vieţii mele. M-am bucurat foarte mult să pot „darui” din experienţa mea profesională, să pot încuraja, să pot ajuta, să-i sprijin pe cei care îşi doresc această profesie, aşa cum şi eu am fost sprijinită acum multi ani. Starea pe care am avut-o a fost cu adevărat deosebită şi pentru faptul că am stat lângă „mentorul” care mi-a „dăruit” la începutul carierei mele încredere şi care a însemnat  în viaţa mea profesională mai mult decât îşi poate imagina. Cel mai mare duşman al evenimentului a fost timpul, care a zburat mai repede decât ne-am aşteptat. Experienţa de a fi „citită” a fost absolut unică şi nu am putut să nu remarc perspicacitatea acestor tineri de a extrage informaţii cheie, de a sintetiza şi de a se organiza extrem de bine pentru a-şi atinge scopurile. Felicitări tuturor!” (Psih.dr.Diana Teodorescu)

“A fost o experienta provocatoare. În primul rand pentru că am împartasit prietenilor, studenţi şi masteranzi, “realităţi” psihologice din perspectiva psihologului clinician practician, care după cum bine stiţi nu întotdeauna se suprapun peste cele învăţate la facultate. Apoi, mi-au fost adresate întrebări la care nu mai aveam nevoie de bagajul cognitiv, ci mai degrabă de a le expune părţi din mine, trăiri afective, reflecţii personale. Şi cred că aceasta este esenţa unei biblioteci vii. Rămân cu două regrete: că nu a durat mai mult şi că nu a existat în perioada studenţiei mele.”  (psih. Cristian Grigore)

Studenţi:

“Biblioteca Vie” este unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat în ultimul timp. Am avut ocazia să stau de vorbă cu 3 oameni extraordinari, îndrăgostiți de profesia lor, sincere și bucuroși să împărtășească și cu mine și ceilalți ”cititori” din experiența dumnealor. M-au încărcat de energie și optimism răspunsurile pe care le-am primit de la ”cărțile mele”. Am publicat și un articol pe blog cu această ocazie: http://ipunct.wordpress.com/2012/03/02/un-eveniment-minunat-biblioteca-vie/.”  (Ioana, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei)

“Din seria pe mine redă-mă! Am participat la Biblioteca vie, un soi de experiement cu tentă de ludic. De fapt, este o metoda non-formala și totul se petrece sub egida unei conventii:  invitatii la eveniment sunt niste cărti, cărți vii, cărți cât se poate de umane, iar cititorii, de celaltă parte a mesei, sunt de obicei niște curioși, niște ”boboci” care vin să sugă cât mai mult din înțelepciunea celor pentru care și-au manifestat interesul de a-i răsfoi. În acea seară (n.c. 29 februarie 2012) am ”citit” vreo patru cărți. Le-am cântărit bine înainte, mi-am ales ordinea lecturii și mi-am făcut tema: aceea de a citi ”recenzii” despre ele pe internet, ca să nu ratez vreo pagină interesantă.  Așadar, am răsfoit câteva cărți, căci de fapt nu a fost o lectură pe îndelete, ci una pe diagonală, în care le-am deschis la capitolele care prezentau oareșce interes pentru mine. Le-am mirosit, le-am adulmecat însă pe rând pe fiecare și mi-am extras ”ideile” esențiale pentru mine din acestea. Dar, să vorbesc mai concret:

Dacă de la doamna Iacob mi-am luat notițe despre cât de important este să nu îmi transmit fricile mele copilului meu și mi-am permis să o îmbrățisez (de când îmi doream să fac lucrul acesta!), de la Simona Haivas am împrumutat ceva din entuziasmul unui căutător de drumuri și mi-a transmis un val de încredere în forțele proprii mai ales prin sublinierea ideii că din punctul dumneaei de vedere absolventii de psihologie sunt mai avantajati intr-un departament de HR fată de cei de la FEEA și că nu e necesara aderarea la Colegiul psihologilor pentru a profesa linistita fara a fi in ilegalitate, de la doamna Irina Hazincop, mi-am tras la indigo hiperactivitatea manifestată prim implicarea în mai multe actiuni de voluntariat simultan,  la domnul Grigore (care pe lângă S. Haivas a reprezentat pentru mine revelația serii), mi-am făcut un asterix la capitolul dezvoltare personală și nevoia urgentă de a demara procedurile și strategiile de punere în practică a exercițiilor privind acest domeniu și a aprins undeva un beculet in legatura cu NLP și cu dorinta de a sti mai multe despre acesta.

Cred ca in mod spontan, ceea ce am cautat aici a fost mai degrabă o nevoie de a veni în contact cu experiente pozitive, de a auzi spunând : se poate, trebuie numai să vrei, află ce îți dorești mai repede și aleargă de îndată să te așezi acolo unde te simți a fi tu însăți, acolo unde te așteaptă cineva și îți va spune a întâlnit omul potrivit la locul potrivit. Dacă ar fi să dau un titlu experienței din acea seară, aș numi-o:  Când personajele din cărți îți vorbesc! fără să alunec câtuși de puțin spre partea ușor paranoică a înțelesului propriu al acestuia.” (Andreea Mandia, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației)

„Biblioteca vie – un eveniment foarte bine gândit, o ocazie deosebită de a afla informaţii utile într-un timp scurt şi într-un cadru deosebit. Pentru mine au fost nişte momente în care m-am simţit foarte bine, uneori timpul era prea scurt, am reuşit însă să primesc răspunsuri favorabile la ceea ce mi-am propus şi am plecat zâmbind, mai optimistă. Mulţumesc CIPO!” (Andreea – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei)

“Biblioteca Vie a însemnat o filă frumoasă din viața mea, întrucât a  fost o zi în care am întâlnit profesioniști adevărați. Psihoterapetul Diana Teodorescu este o persoană care își face foarte bine meseria și care pune foarte mult accent pe calitatea serviciilor și implicit a informațiilor împărtășite; a fost deschisă, sinceră și transparentă în privința parcursului ei profesional și a experienței sale. Mulțumesc echipei entuziaste de la CIPO pentru șansa de a o cunoaște și vă urez cât mai multe astfel de  inițiative foarte inspirate.”  (Alexandra, Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației)

„Ce a însemnat pentru mine acest eveniment?  A reprezentat o oportunitate de a vedea dacă traseul profesional pe care l-am ales în prezent are sau nu obiective realiste, răspunsul la această întrebare l-am descoperit în urma discuţiei cu doamna  Simona Havas, şi este unul pozitiv spre încântarea mea. De asemenea, am decis să discut cu domnul Cristian Grigore şi am aflat că dacă nu faci cu pasiune ceea ce faci rişti să transformi un lucru plăcut, care are un şarm aparte într-o povară. Nu regret că nu am urmat cursurile de master în domeniul clinic, deoarece consider că nu mă defineşte şi cu ocazia acestui eveniment am reuşit să-mi alung orice dubiu şi să privesc mai optimist spre viitor. Cu privire la eveniment per ansamblu este o portiţă a cunoaşterii pe care cineva(aici centru CIPO) ţi-o indică şi te invită să deschizi acea poartă a cunoaşterii care te transpune într-o bibliotecă cu suflet, care să-ţi fie mai aproape de suflet.” (Georgeta – Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației)

A fost frumos şi interesant la Biblioteca Vie. Deşi nu sunt la Psihologie am avut ocazia să învăţ lucruri noi şi să primesc nişte lecţii de viaţă. Am primit sfaturi utile din partea cărţilor şi am ascultat cu interes tot ceea ce au avut de spus. Mă bucur enorm că am avut ocazia să stau la masă cu aceşti oameni. Mă bucur de asemenea că acest eveniment va continua şi aştept cu nerăbdare să citesc următoarele cărţi. (Oana, Facultatea de Litere)

Fotografii de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook CIPO: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.316809528375084.77223.127725170616855&type=1

Vă mulţumim tuturor pentru implicare şi ne revedem la următoarea ediţie.

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Your email address will not be published. Required fields are marked *