În căutarea viziunii (și a celorlalte puncte tari)

Dacă îți amintești, spuneam când am lansat provocarea anului dezvoltării personale, că exercițiile zilnice vor fi grupate în jurul unor teme, aceste teme reprezentând cele 24 de trăsături pozitive de caracter identificate de către Martin Seligman, părintele psihologiei pozitive – şi studiate pe durata mai multor decenii împreună cu alţi cercetători din acelaşi domeniu.

Cele 24 de trăsături pozitive de caracter reprezintă detalierea a șase virtuți valorizate în toate culturile și toate timpurile.

Am pornit la drum cu prima dintre ele – cunoașterea / înțelepciunea, concretizată în: viziune, curiozitate, creativitate, gândire critică și pasiune pentru cunoaștere (dacă ai fost atent(ă), am dezvăluit astfel și temele următoarelor săptămâni sau chiar luni).

Ei, ceea ce te invităm să faci astăzi este să intri pe site-ul dedicat psihologiei pozitive și fericirii autentice, să îți faci cont și să completezi chestionarul VIA Survey of Character Strengths. Durează mai puțin de 10 minute, iar la final obții ierarhia personală a celor 24 de puncte tari.

Primele cinci dintre acestea reprezintă “calitățile-semnătură” (signature strengths) – acele calități pe care, dacă le folosești în activitățile zilnice îți oferă un sentiment de autenticitate, te ajută să intri mai ușor în starea de flux (starea în care timpul pare că se oprește și care te acaparează cu totul) și te ajută să trăiești zi de zi fericirea autentică.

Notează-ți-le în agendă.

Te regăsești în ele? Le simți ca descriind cu adevărat cine ești? (Dacă este vreuna în cazul căreia nu te recunoști din descriere, concentrează-te pe celelalte.) Și, important pentru exercițiul de mâine: viziunea / perspectiva – se află pe lista celor mai importante cinci, în cazul tău?

Atât. Pentru astăzi, ajunge. Știi acum mai multe lucruri despre tine. Să ai o zi minunată!

Sursa foto: justbesplendid.tumblr.com

Anunță-ți și prietenii!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Your email address will not be published. Required fields are marked *